Vroeger waren we allemaal gek op de ragout van mijn oma, het was voor velen van ons het lekkerste hapje met verjaardagen. Ik heb m’n oma zelfs een keer gevraagd een hele pan ragout voor me te maken zodat ik dit in de vriezer kon stoppen en het hele jaar van de ragout kon genieten. Niet dat het een jaar mee ging…

Inmiddels woont oma niet meer thuis en kan ze de ragout niet meer maken, maar de ragout wordt nog wel gemaakt. Gisteren bijvoorbeeld 🙂

Ingrediënten voor de ragout van oma

  • 500 gram hamlappe
  • 1,5 liter water
  • 2 bouillonblokjes voor runderbouillon
  • 3 x 2 maggiblokjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper
  • 200 gram boter en extra om paddestoelen in te bakken
  • 250 gram bloem

Bereidingswijze:
In een soeppan de bouillon aan de kook brengen en laat daar de hamlappen 1 – 1,5 uur in garen. 
Het vlees is goed gaar als je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken in draadjes.

Snij de paddestoelen in partjes en bak ze rustig tot ze lekker zijn. Op smaak brengen met peper en zout.

Smelt de boter in een grote pan. Laat deze niet bruin worden. Doe de bloem er bij en blijf goed roeren tot het opgenomen is. Laat het dan even garen. Niet bruin laten worden!

Dan kan beetje voor beetje de bouillon er bij tot het lekker opgenomen is en de ragout de goede consistentie heeft. Voeg er nog lekker wat nootmuskaat en zwarte peper aan toe. Roer het vlees en de paddestoelen er door. Eet het met een pastijtje of een geroosterd broodje. Of gewoon zo in een klein kommetje, zoals oma dat deed 🙂

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s