Traditionele kalfsbanquette – recept van John Gerdsen

Wat doe je als je tweede paasdag wakker wordt, 24Kitchen aanzet en John Gerdsen een heerlijk kalfsstoofpotje ziet maken?? Naar Deen, ingrediënten inslaan en aan de slag! Na zo’n dag met een sloot met drank had ik toch niet zo’n zin om actief te zijn dus een gerecht dat een paar uurtjes nodig heeft is dan een lekkere bezigheid! Het gerecht is hier te vinden: http://www.24kitchen.nl/recepten/traditionele-kalfsblanquette.

Het eindresultaat hier onder. Als ik de ingevroren porties warm maak dan beloof ik een betere 🙂

DSC_0149

 

Ingrediënten

Kalfsblanquette

  • 500 g kalfsstoofvlees
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml kalfsfond
  • 4 el boter
  • 20 zilveruitjes
  • 1 el suiker
  • 3 el bloem
  • 100 g kastanjechampignons
  • 100 g shiitakes
  • 100 g oesterzwammen
  • 150 ml room
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 citroen

Gehaktballetjes

  • 500 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 0.5 bosje peterselie
  • 1 el paneermeel

Kalfsblanquette
Snijd het kalfsstoofvlees in blokjes van circa 2 centimeter en bak in een grote pan in circa 4 minuten goudbruin. Pel en snijd de ui. Schil en snijd de wortel. Snijd de prei en de bleekselderij. Zorg ervoor dat alles in gelijke delen is gesneden. Voeg na circa 6 minuten de groente toe en bak circa 5 minuten met het vlees mee. Ris de tijm. Voeg de laurier en de tijm toe, blus af met witte wijn en kalfsfond en laat circa 1,5 uur stoven.

Gehakballetjes
Meng het gehakt met het ei. Hak de peterselie en voeg dit samen met het paneermeel toe aan het gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en draai er gehaktballetjes van. Verhit boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in circa 5 minuten rondom goudbruin.

Kalfsblanquette vervolg
Verwijder de laurierblaadjes uit de pan en zeef de saus. Houd het vlees en de groente apart. Smelt een eetlepel boter in de pan en voeg de uitjes en de suiker toe laat dit circa 3 minuten karamelliseren. Voeg de rest van de boter toe en laat smelten. Voeg de bloem toe en laat circa 2 minuten garen tot een deegbal. Schenk vervolgens al roerende de gezeefde saus erbij en roer tot een gladde massa. Voeg hier eventueel wat bouillon aan toe als de saus te dik is.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Snijd de champignons en scheur de oesterzwammen en de shiitakes in stukjes en bak ze circa 5 minuten.

Voeg het kalfsvlees, de groente, gehaktballetjes, paddenstoelen en room toe aan de saus en breng aan de kook. Laat dit geheel circa 5 minuten sudderen. Hak de bladpeterselie en rasp de citroen en voeg als laatste toe aan de kalfsblanquette.

Serveren
Serveer met brood of rijst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s