Alive and cooking

Inmiddels alweer een jaar terug bij m’n ouders, maar daardoor wordt er niet minder gekookt. De meeste dagen kook ik gewoon voor mezelf. Wel is het iedere keer even puzzelen met de ingredienten, het meeste komt niet in eenpersoonsporties, en ik ben niet iemand die twee dagen achter elkaar hetzelfde eet. Maar goed, wel een fijne oefening, vanaf mei heb ik zelf een appartement, dus kan ik daar naar hartelust koken. Heb al regelmatig in toko’s en kleine Turkse supertjes gestaan, fantaserend over de dag dat ik al die bakjes kruiden en specerijen kon inslaan en m’n keukenkastjes daarmee vullen.

Een van m’n favoriete gerechten om te maken is risotto. De basis is redelijk simpel, en je kan er van alles doorheen doen. Mijn favo ingredient is paddestoelen, maar die kun je wat mij betreft overal doorheen doen. Spekjes, prei, rucola, spinazie, garnalen, kip, parmezaanse kaas, roquefort. Voor elke bui een smaak, en net wat er in huis is.

De laatst gemaakt risotto
Risotto met paddestoelen
recept voor een persoon:

60 gram lassie risottorijst
Half bakje paddestoelen
Half bakje spekjes
Klein teentje knoflook
Klein sjalotje
Beker bouillon van een half bouillonblokje
Flink wat geraspte parmezaanse kaas (of grana padano)
Boter
Beetje witte wijn, indien voorradig (Ik gebruik goed houdbare chinese kookwijn)

2 steelpannetjes

Maak in steelpannetje 1 de bouillon, daarna in steelpannetje 2 in de boter het geperste teentje knof en het gesnipperde sjalotje glazig bakt, let op, niet bruin!. Als deze glazig zijn doe je de rijst erbij. Dit schep je een paar keer om tot de korrels ook wat glazig zijn. Kieper een scheutje wijn bij de rijst en wacht tot dit vocht is opgenomen. Doe er dan een beetje bouillon bij en blijf de rijst regelmatig omscheppen tot het meeste vocht is opgenomen. Let op, hou het vuur laag. In het pannetje waar je de bouillon in hebt gemaakt bak je in wat gesmolten boter eerst de spekjes, daarna doe je de paddestoelen erbij. Blijf de rijst ook regelmatig roeren en aanvullen met bouillon. Na een minuut of 20 proef je even of de rijst gaar is, dit is wanneer ‘de korrels beetgaar zijn en een romige consistentie hebben’. Dan roer je de kaas er doorheen en de paddestoelen en spekjes en warm je het geheel nog net even door. Serveer hier nog een lekkere groene salade bij.

Tip: geen wijn in de buurt of geen zin om de rest van de fles in je uppie leeg te zuipen? Met een beetje water of bouillon gaat het ook prima. En zoiets is dan als het goed is het resultaat:
Mushroom_risotto Voor mij een feessie op m’n bord, en lekkerder dan een taartje!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s