Gegratineerde knoflook-mosselen

Mosselen Het is er alweer bijna tijd voor, mosselen! Omdat het het hele voorjaar te koud is geweest, zijn ze veel later dan anders. Ter voorbereiding alvast een recept!

Voor 4 personen:

1,5 kilo mosselen, 1,2 dl droge witte wijn, 50 gram boter, 2 sjalotjes, gesnipperd 2 tenen knoflook, uit de knijper, 50 g droog wit broodkruim, 4 eetl gehakte verse gemengde kruiden als peterselie, basilicum en oregano, 2 eetl versgeraspte parmezaanse kaas, zout en versgemalen zwarte peper.

Boen de mosselen schoon onder de koude kraan en verwijder eventuele draden en open exemplaren die na een stevige tik niet vanzelf dichtgaan. Doe de mosselen in een grote pan en giet er de wijn over. Leg het deksel op de pan en kook 5 tot 8 minuten op een hoog vuur, waarbij u de pan af en toe schudt tot de mosselen geopend zijn. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en vang het kooknat op. Gooi nog gesloten mosselen weg. Laat de mosselen iets afkoelen en verwijder de bovenste schelphelft. Laat de mossel in de andere helft zitten. Verhit de boter in een koekenpan tot hij schuimt. Doe er de sjalotjes in en fruit ze op een middelhoog vuur glazig. Schep er de knoflook door en fruit nog 1 tot 2 minuten. Schep er het broodkruim door en roerbak tot het kruim goudbruin is. Neem de pan van het vuur en roer er de kruiden door. Bevochtig het mengsel met wat mosselkooknat en breng op smaak met zout en peper. Schep het broodkruimmengsel over de mosselen en schik ze op een bakplaat. Strooi er de parmezaanse kaas over. Zet de mosselen in porties circa 2 minuten onder een hete grill tot de kruimlaag goudbruin en knapperig is.

Mosselen koken teveel gedoe? Haal gewoon per persoon 150 gram gekookte mosselen bij de visboer. Bijna net zo lekker en véél minder werk! Doe dan de mosselen per persoon in een ovenschaaltje met daaroverheen de broodkruim en parmezaanse kaas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s